Schulden klein houden en perspectief bieden

Een paradigmashift in de incasso

Nu in het nieuws

Het kabinet presenteert een uitgebreid pakket aan maatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Het investeert extra in vroegsignalering, zodat gemeenten snellere en betere hulp kunnen bieden aan mensen met geldzorgen. Ook komt er een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet voorkomen dat schulden razendsnel kunnen oplopen.

Bron: Rijksoverheid  
Lees verder...
 

In het regeerprogramma is 'Schulden klein houden en perspectief bieden' een belangrijk onderdeel. De voorgestelde maatregelen uit het Interdepartementaal beleidsonderzoek problematische schulden zullen verder worden uitgewerkt. Denk hierbij aan de invoering van één schuldenoverzicht, het afbetalingsplan en een zorgplicht voor de deurwaarder. Onderzocht wordt welke rol de deurwaarder in vroegsignalering van schulden kan krijgen. De kosten van invordering van schulden moeten minder snel oplopen en de kwaliteitseisen van schuldhulpverlening worden aangescherpt.

Bron: Rijksoverheid  
Lees verder...
 

De documentaire Schuld & Boete laat de schuldenindustrie zien; een wereld van schuld-opkopers, incassobureaus en deurwaarders waardoor schulden flink kunnen oplopen, problematisch worden en niet meer op eigen kracht zijn op te lossen. Wat moet er veranderen?

Bron: Spraakmakers 21 augustus 2024  
Lees verder...
 

Onbetaalbare schulden zijn niet alleen een nijpend individueel, maar ook een groot maatschappelijk probleem dat jaarlijks miljarden kost. Daarom moet het Rijk ervoor zorgen dat de schuldenketen beter werkt.

Bron: Ernst van Koesveld  
Lees verder...
 

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming en minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen hebben een contourenschets civiele invordering naar de Tweede kamer gestuurd. In deze notitie worden maatregelen uitgewerkt die er voor kunnen zorgen dat schulden niet snel oplopen. De voorgestelde maatregelen uit het onderzoek “Schulden klein houden en perspectief bieden” van SchuldInfo, de Hogeschool Utrecht en de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden hebben een centrale plek gekregen in deze contourenschets.

Bron:  
Lees verder...
 

Hoge schulden hebben niet alleen een grote gevolgen voor de persoon met een betalingsachterstand, maar leiden ook tot hoge kosten voor de samenleving. Er zijn wezenlijke aanpassingen nodig om te zorgen dat minder mensen door schulden in de problemen komen. Dat staat in het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) naar problematische schulden. Het rapport 'Naar een beter werkende schuldenketen' is zonder politieke sturing opgesteld en wordt vandaag naar de Tweede Kamer verstuurd.

Bron: Rijksoverheid  
Lees verder...
 

We kunnen meer mensen bereiken met schuldhulpverlening als beroepsgroepen de handen ineenslaan. Dat is de conclusie van een pilot waarbinnen een secundaire route voor schuldhulpverlening is getest. De onderzoeksvraag van de pilot was of er andere doelgroepen en daardoor meer mensen met problematische schulden bereikt kunnen worden. Van de mensen die binnen de pilot zijn geholpen had meer dan de helft niet eerder contact gezocht met de gemeente, de overige 44% had wel aangeklopt bij het gemeenteloket, maar vond daar niet de passende hulp.

Bron: BBW  
Lees verder...
 

Schuldopkoper Direct Pay is op 4 april 2023 failliet verklaard. Weinig mensen zullen hier een traan om hebben gelaten. Het omstreden bedrijf vormde de belichaming van handel in menselijk leed. Maar hoe gaat het nu verder? De schulden worden door de curator doorverkocht en de invordering wordt hervat. Vooral de schulden waarvoor eerder vonnissen zijn verkregen en waar de deurwaarder veel kosten heeft gemaakt zijn voor opkopers interessant. Het fenomeen 'herexecutie'.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

De Tweede Kamer heeft op 5 maart 2024 met ruime meerderheid (alle partijen behalve de PVV) een motie aangenomen waarbij de regering wordt opgeroepen voorbereidingen te treffen voor de inrichting van een nieuw incassostelsel. In dit incassostelsel wordt de minnelijke fase gestimuleerd, bij onnodig procederen de schuldeiser in de proceskosten veroordeeld, meedelen in beslag mogelijk gemaakt en krijgen deurwaarders een grotere rol voor een duurzame oplossing. Geweldig nieuws dat de voorstellen uit het rapport "Schulden klein houden en perspectief bieden" door bijna de gehele Tweede Kamer worden omarmd.

Bron: Tweede Kamer  
Lees verder...
 

Er zijn te grote verschillen in de moeite die gemeenten doen om burgers met financiële problemen te bereiken. Dit constateert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Hoe eerder, hoe beter’, over vroegsignalering van schulden door gemeenten. “Iedere burger in Nederland, ongeacht in welke gemeente hij of zij woont, verdient het om bereikt en geholpen te worden bij dreigende problematische schulden”, aldus de ombudsman.

Bron: Nationale ombudsman  
Lees verder...
 

De Kamer voor gerechtsdeurwaarders heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de mogelijkheden van een deurwaarder om een betalingsregeling te treffen wanneer door een andere schuldeiser al loonbeslag is gelegd. De beslagvrije voet moet het bestaansminimum garanderen. De debiteur ertoe bewegen om een deel van dit bestaansminimum te gebruiken om een schuld af te lossen, staat hiermee op gespannen voet. De deurwaarder dient zich terughoudend op te stellen, mag geen oneigenlijke druk uitoefenen en mag zich niet achter de opdrachtgever verschuilen.

Een betalingsregeling afdwingen onder de beslagvrije voet wordt terecht veroordeeld, maar het alternatief om te dagvaarden en beslag te leggen is, gelet op de kosten, ook niet wenselijk.

Bron: André Moerman  
Lees verder...
 

Van elke euro die ze innen, houden de ruim 500 incassobureaus in Nederland gemiddeld bijna de helft zelf. En dat terwijl een recordaantal huishoudens zou kampen met ‘problematische schulden’. Een nieuw ‘incassoregister’ moet de woekerende industrie aan banden leggen, maar critici vinden het te vrijblijvend. ‘We plakken pleisters.’

Bron: Coen Ramaer  
Lees verder...
 

In het kader van het 150 jaar bestaan van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders heeft Nick Huls, emeritus hoogleraar rechtssociologie, een toespraak gehouden over de veranderende rol van de gerechtsdeurwaarder: van handhaver tot schuldbemiddelaar.

Bron: Nick Huls  
Lees verder...
 

Op vrijdag 8 december 2023 hebben Nadja Jungmann en André Moerman een webinar over het rapport: "Schulden klein houden en perspectief bieden". Tijdens dit webinar wordt ook ingegaan op ingestuurde vragen en reacties op het rapport. Het webinar duurt een uur.

Bron: Schulden klein houden  
Lees verder...
 

Boeiende discussies op prikkelende stellingen legden de verschillen bloot van de deelnemende politieke partijen tijdens het KBvG verkiezingsdebat ‘Schulden en invordering: naar een aanpak die werkt’ op donderdag 2 november in Nieuwspoort. Moderator Tanja Braun leidde het debat en betrok ook het aanwezige publiek, die reageerden op de ideeën van politici met hun eigen ervaringen. KBvG Voorzitter Chris Bakhuis spreekt van een boeiende avond met verrassende inzichten.

”De gerechtsdeurwaarder moet meer regie krijgen bij de oplossing van problematische schulden, wat de KBvG betreft. Het is goed als we met elkaar van ideeën wisselen hoe dit vorm te geven.”

Bron: KBvG  
Lees verder...
 

Als je schulden hebt, wil je die natuurlijk zo snel mogelijk aflossen. Maar dat is in de praktijk niet zo eenvoudig, omdat een schuld snel oploopt door incassokosten. 600.000 huishoudens in Nederland hebben te maken met problematische schulden. Be Romy is er daar één van en maakte er een theaterstuk over. Nadja Jungmann is bijzonder hoogleraar en lector schulden en incasso en zij deed onlangs voorstellen om het oplopen van die schulden te doorbreken. In De Nieuws BV gaan ze erover in gesprek.

Bron: De Nieuws BV  
Lees verder...
 

Minister Weerwind heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over het vervolg op de motie Beukering c.s., waarbij het kabinet werd verzocht om naar het huidige stelsel van maatschappelijk verantwoorde incasso en deurwaardersactiviteiten te kijken en verbeteringen in kaart te brengen. In dit kader zijn thematafels met het werkveld georganiseerd en heeft vervolgonderzoek plaatsgevonden. De minister gaat hierbij onder meer in op het rapport “Schulden klein houden en perspectief bieden” en op het rapport “Kennisanalyse invordering”. De minister kondigt een nadere verkenning aan naar mogelijke wijzigingen in het stelsel van civiele invordering.

Bron: Rijksoverheid  
Lees verder...
 

Tijdens de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Hülya Kat vragen gesteld aan minister Schouten naar aanleiding van het rapport "Schulden klein houden en perspectief bieden".

Bron: Tweede Kamer  
Lees verder...
 

Tijdens de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de volgende vraag van Don Ceder over het rapport beantwoord.

Bron: Tweede Kamer  
Lees verder...
 

Ruim 600.000 huishoudens in Nederland kampen met schulden die zo hoog zijn, dat ze er zelf niet meer uit kunnen komen. De Nijmeegse Jessica van Hinthem en haar gezin overkwam het jaren geleden. Deskundigen pleiten voor een complete herziening van het Nederlandse stelsel van schulden.

Bron: Omroep Gelderland  
Lees verder...
 

Vandaag is het rapport 'Schulden klein houden en perspectief bieden' gepubliceerd. Het rapport pleit voor 'een nieuw incassostelsel waar zowel schuldeisers als debiteuren van profiteren', betogen de auteurs Nadja Jungmann en André Moerman. Zij schreven hun rapport in opdracht van de Koninklijke bond van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

Bron: NVVK  
Lees verder...
 

Van alle huishoudens met problematische schulden maakt nog geen 5 procent gebruik van een schuldregeling met kwijtschelding.

Bron: Binnenlands Bestuur  
Lees verder...
 

Het is hoog tijd om het Nederlandse stelsel van schulden incasseren grondig te herzien. Dat stellen twee onderzoekers in een ongevraagd advies. De beroepsorganisatie van deurwaarders KBvG is het met hen eens.

Bron: NOS  
Lees verder...
 

Het Nederlandse stelsel van incasso nodigt uit tot escalatie. Vorderingen lopen door bijkomende kosten onnodig hoog op en het systeem zet schuldeisers aan om te gaan voor het eigen gewin. Bij een afloscapaciteit van 100,- krijgt een huishouden voor drie vorderingen van 750,- een rekening van 5.593,07 aan extra kosten. De eerste 46 maanden (3,8 jr) betaalt het huishouden alleen maar af aan de kosten en nog geen cent op de initiële vordering. De schuldenoploop zet huishoudens helemaal klem en draagt bij aan het ontstaan van nieuwe vorderingen en maatschappelijke kosten. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR / Sociaal Werk Nederland) en Hogeschool Utrecht hebben in een onderzoek uitgewerkt hoe deze kostenoploop kan worden voorkomen.

Bron:  
Lees verder...